MEVSİMLER NASIL OLUŞUR?
- Mevsimlerin oluşmasının asıl nedeni Güneş ışınlarının yeryüzüne gelme açısının değişmesi ile birim yüzeye düşen ışık enerjisi miktarının da değişmesidir.
- Güneş ışınlarının yeryüzüne gelme açısını etkileyen etmenler ise:
1- Dünyanın Güneş etrafında dolanması,
2- Dünyanın ekseninin eğik (23°27′) olmasıdır.
- Mevsimler her iki yarım kürede birbirinin tersi olarak yaşanır. Örneğin, Kuzey Yarım Küre’de yaz mevsimi yaşanırken, Güney Yarım Kürede kış mevsimi yaşanır. Aynı şekilde bir yarım kürede ilkbahar yaşanırken diğer yarım kürede sonbahar yaşanır.
HANGİ TARİHLER ÖNEMLİDİR?
- 21 Haziran ve 21 Aralık tarihleri “gün dönümü”, 21 Mart ve 23 Eylül ise tarihleri “ekinoks (gece gündüz eşitliği)” olarak adlandırılır.
- 21 Haziranda Güneş ışınları Kuzey Yarım Küredeki Yengeç Dönencesi’ne dik olarak gelir. 21 Aralık’ta ise Güney Yarım Küre’deki Oğlak Dönencesi’ne dik olarak gelir. 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde ise Güneş ışınları ekvatora dik olarak gelir.
- İki yarım kürede farklı mevsimlerin yaşanmasının nedeni Dünya’nın dönme ekseninin eğik olmasıdır. Eksen eğikliği olmasaydı Güneş ışınları Dünyanın herhangi bir bölgesine sürekli aynı açı ile düşerdi ve mevsimler oluşmazdı.