GÜNEŞ VE AY TUTULMALARI
- Ay, Dünya’nın etrafında, Dünya ise Ay ile birlikte Güneş’in etrafında sürekli dolanır.
- Bu dolanmalar sırasında Güneş, Dünya ve Ay aynı doğrultuya geldiklerinde tutulma olayı gerçekleşir.
- Güneş ve Ay tutulmaları birer gök olayıdır ve belirli aralıklar ile gerçekleşir.
- Güneş ve Ay tutulmaları aynı zamanda birer gölge olayıdır ve ışığın doğrusal olarak yayıldığını gösterir. Tutulmalarda ışık kaynağı Güneş, opak varlıklar ise Dünya ve Ay’dır.
GÜNEŞ TUTULMASI
- Ay, Dünya etrafında dolanırken Güneş ile Dünya’nın arasına girer ve Güneş’ten gelen ışınların Dünya’nın bir bölümüne ulaşmasını engeller. Ay’ın gölgesinin düştüğü bu bölümde gündüz olmasına rağmen karanlık yaşanır. Bu olaya Güneş tutulması denir.
- Güneş tutulması, Ay’ın yeni ay evresinde gerçekleşir. Ancak her ay Güneş, Dünya ve Ay aynı doğrultuda bulunmadığı için her yeni ay evresinde Güneş tutulması gerçekleşmez.
- Güneş tutulmaları Dünya’nın her yerinden aynı anda gözlenemez. Sadece gündüz vakti ve Ay’ın gölgesinin düştüğü bölgelerden gözlenebilir.
- Güneş tutulmaları bir kaç dakika sürer.
- Güneş tutulması gözlenirken gözlerimizin sağlığını korumak için koruyucu gözlükler kullanmalıyız.
- Güneş tutulması sırasında Ay’ın Güneş’e olan uzaklığı, Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığından daha azdır.
- Güneş tutulmasında Güneş, Dünya ve Ay’ın konumu ın (Güneş – Dünya – Ay) olarak kodlanabilir.

AY TUTULMASI
Ay, Dünya etrafında dolanırken Dünya’nın arkasına geçer. Yani Dünya, Güneş ile Ay’ın arasında kalır. Bu durumda Dünya, Güneş’ten gelen ışınların Ay’a ulaşmasını engeller ve Dünya’nın gölgesi Ay’ın üzerine düşerek karanlıkta kalmasına neden olur. Bu olaya Ay tutulması denir.
Ay tutulması Ay’ın dolunay evresinde gerçekleşir. Ancak her dolunay evresinde periyodik olarak Ay tutulması gerçekleşmez.
Ay tutulması bir yıl içerisinde birkaç defa Dünya’nın çeşitli bölgelerinde gerçekleşebilir.
Ay tutulması birkaç saat sürebilir.
Ay tutulması sırasında Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığı, Ay’ın Güneş’e olan uzaklığından daha azdır.
Ay tutulması sırasında koruyucu gözlük kullanmamıza gerek yoktur.
Ay tutulması sırasında Güneş, Dünya ve Ay’ın konumu GaDınAYşe (Güneş – Dünya – Ay) olarak kodlanabilir.


Öğrendiklerini Pekiştirme Zamanı
Etkileşimli Etkinlikler – (Oyunlar)
Etkileşimli Testler
Pdf dosyalarını indirmek İçin tıklayın…
Bölüm İçeriklerine Dönmek İçin Tıklayın…

“Ücretsiz ve Kaliteli Eğitim Herkesin Hakkıdır.”
Mehmet Ali ŞENAY
FenKampus ~ ULTRAFENcilerin Hibrit Öğretim Portalı